Je gaat niet elk jaar shoppen voor een keuken. Dus wil je er wel eentje die bevalt. Alleen zijn de prijzen van inbouwkeukens niet bepaald transparant. In de showroom staan keukens van 12.000 euro naast goedkope keukens van 6.000 euro. Zie jij meteen het verschil? Adviseurs kunnen je wijzen op snufjes en nieuwe technologieën, natuurstenen prachtbladen en vernuftige verlichting. Maar jij wilde een goede keuken die ook goedkoop was. Ga je dan meteen 12.000 euro uitgeven voor een hoekkeuken die mooi strak in de lak zit? Ga je voor een goedkope keuken, dan is het verstandig om eerst een budget in je hoofd te hebben. Dus als eerste: bepaal je totaalbudget.

Goedkope keukens hebben hun eigen kwaliteit

Hoe je budget ook uitvalt, het zal ongeveer een basiskeuken gaan dekken. De luxe merken zullen te prijzig zijn. Is dat jammer? Niet altijd, want dat wat je waarschijnlijk al in de supermarkt geleerd hebt: A-merken zijn veel duurder dan B-merken maar niet altijd echt lekkerder. Zo is dat ook bij keukens. Of je moet ze in het echt hoge prijssegment gaan kopen. Dus zeg maar de topmodellen van A-merken. Dan krijg je voor die hoge prijs wel kwaliteitsmateriaal en kwaliteitsapparatuur. Maar jij was dus op zoek naar een goedkope keuken…

Goedkoop maar niet te eenvoudig

Bij de Ikea halen dan maar? Nou, over goedkoop gesproken. Als je een inbouwkeuken bij Ikea bij elkaar gesprokkeld hebt, zegt de eindbon ook al snel 8.500 – 9.000 euro. In dit artikel noemen we dat al een redelijk dure keuken. Zweeds mooi wellicht, maar toch aan de prijs. Bij goedkope keukens moet je niet aan een simpele keuken denken, zoals keukenblokken van de bouwmarkt. Dan ben je wellicht voor 1.500 euro snel klaar maar je wilt vanuit je woonkamer daar niet op uitkijken. Een goedkope keuken loopt qua prijs zo tussen de 2.000 en 4.000 euro. 

Goedkope keukens moeten meteen passen

Om te kijken of de goedkope keuken van jouw keuze echt goedkoop is, kijk je naar de maten. Kloppen die met wat je thuis hebt ingemeten. Een iets te grote keuken aanpassen loopt snel in de cijfers. Een veel te kleine keuken is ook geen gezicht. Want dan houd je allemaal ruimte over die zich later vult met manden, kisten en wiebelende bijzetters. Waardoor je keuken op een rommelhoek begint te lijken. Kijk dus goed of je een standaardkeuken te pakken kunt krijgen die je mooi vindt maar die ook goed in de ruimte past die jij kunt benutten thuis. Het vermaken van een standaard keuken is namelijk meerwerk. En daar moet je niet teveel van hebben want je moet ook al de loodgieter en elektricien betalen.

Elk apparaat is snel honderden euro’s

Daarna kijk je bij de keuken van je keuze of wel alle apparatuur erin zit die je nodig denkt te hebben. Bij vrij dure keukens zal je achter bijna elk frontje wel een apparaat aantreffen maar bij goedkope keukens is daar aardig op bezuinigd. Tegen meerprijs kan je die wel bij een keukencentrum aanschaffen, maar had je daar al ruimte voor gemaakt in je oorspronkelijke budget? Mochten de extra apparaten duur uitvallen, dan kun je die natuurlijk ook later nog aanschaffen. Het liefste natuurlijk als ze in de aanbieding zijn.Op zoek naar een goedkope landelijke keuken? Ook deze hebben wij in ons assortiment!