natuursteen

Waar komt natuursteen vandaan en wat kun je ermee doen?

We kletsen er maar direct in: natuursteen komt uit de natuur en de natuur ligt in alle landen. Dat is een flauwe start van dit blog, maar er is geen woord van gelogen. Natuursteen komt namelijk vrijwel overal ter wereld voor. Zo is er bijvoorbeeld Noorse leisteen en Belgisch hardsteen. Ook van natuursteen soorten als Italiaans marmer en Indiase leisteen heb je misschien wel eens gehoord. En verder wordt er ook veel natuursteen gehaald uit landen als Griekenland, Turkije, China en Zuid-Amerika. En over het algemeen geldt: de vindplaats van de natuursteen bepaalt de kleur, de hardheid en de structuur van de steensoort.

Soorten natuursteen

We geven hier niet per se een uitputtende lijst natuursteen soorten, maar wel de meeste voorkomende soorten die we gebruiken in en rond het huis. Daar gaan we:
      Kalksteen is één van de meest voorkomende natuursteen soorten. Hierin zijn vaak nog fossiele resten van bijvoorbeeld schelpen in te herkennen.
    • Travertin: dit is een bijzondere soort kalksteen met daarin kenmerkende kleine karakteristieke gaatjes. Deze steen wordt veel in de bouw gebruikt.
    • Kwartsiet is een keiharde natuursteen die veel te verduren heeft gehad in de natuur door onder andere druk- en temperatuurverschillen. Daar wordt je hard van dus!
    • Leisteen is opgebouwd uit laagjes, waardoor het warmte goed kan geleiden.
    • Hardsteen is de oersteen in de natuurstenen. We zien deze steensoort echt overal terug.
    • Marmer: ook niet onbekend. Dit is een compacte en harde steensoort die de oude Grieken al gebruikten.
    • Graniet: dit is ‘by far’ de meest harde en slijtvaste natuursteen. Herkenbaar door zijn korrelige voorkomen.
    • Basalt: ofwel gestolde lava. Deze steensoort is altijd grijs tot zwart van kleur. Ook niet heel glad van uiterlijk, maar wel vrijwel net zo hard en slijtvast als graniet.

    Wat doen we met natuursteen?

    Natuursteen wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in bouwwerken, huizen en voor bijvoorbeeld grafstenen. Bovendien maken we er steeds meer producten van die we in huis willen gebruiken of toepassen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken er wel producten van. Dat kunnen gebruiksvoorwerpen zijn, zoals wastafels, baden, keukenbladen etc., maar ook accessoires. En dan komen we uit bij een steensoort die we nog niet genoemd hadden: de riviersteen, ofwel de riverstone. Van riverstone maken we onder andere leuke lampen die in een speciaalzaak verkrijgbaar zijn.

    Riverstone Gardenlamp

    Met de lampen van de mooie riviersteen haal je ook een mooie natuursteen soort in huis. De stenen die voor deze lampen gebruikt worden, komen uit rivierbeddingen en worden na het schoonmaken omgevormd tot werkelijk schitterende, decoratieve riverstone lampen. De riverstone gardenlamp bestaat uit een bovendeel en een onderstel die je op elkaar kunt zetten. Zeker als je al andere riviersteen accessoires in huis hebt, zoals een waskom of andere badkameraccessoires, zijn deze lampen een zeer fraaie aanvulling op je collectie. Wil je meer blogs over verlichting lezen? Klik dan op deze link.