Ben jij projectleider bij een bouwbedrijf en heb je de taak gekregen om manieren te vinden om kosten te besparen bij jullie te realiseren projecten? Of ben je eigenaar van een bouwbedrijf, en ben je op zoek nar manieren om jezelf te onderscheiden van de concurrentie? In beide gevallen ben je op precies de juiste plek beland. In dit artikel gaan we je namelijk alles over vertellen over dé nieuwe standaard in de bouwbranche, namelijk houtskeletbouw. In Amerika maken ze er al veelal gebruik van, en dat is uiteraard met een reden. Houtskeletbouw, ook wel bekend onder de afkorting HSB, kent vele voordelen ten opzichte van de traditionele manier van bouwen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is houtskeletbouw?

Wanneer we het hebben over houtskeletbouw, verklapt de naam al grotendeels wat het inhoudt. Bij de bouw van een woning wordt er allereerst een skelet neergezet. In het geval van HSB is dit skelet dus gefabriceerd uit verschillende houten onderdelen. Eén van die onderdelen is de HSB wand. Het skelet wordt als voorbereidende stap gerealiseerd. Staat het skelet eenmaal, dan kan de bouw voortgezet worden met de traditionele materialen. Denk aan het gieten van beton, het plaatsen van de bakstenen buitenmuur en dergelijke werkzaamheden.

Voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw kent diverse voordelen ten opzichte van de traditionele manier van bouwen. Zo zorgt het gebruik van een HSB wand ervoor dat er veel tijd wordt bespaard. Een HSB wand wordt nagenoeg altijd namelijk voorgefabriceerd (prefab) in de fabriek, waarna de wand direct geplaatst kan worden. Zoals je je kunt voorstellen scheelt dit veel tijd, waardoor de bouwvakker per uur veel meer m2 kan afleggen. In de bouw staat tijd gelijk aan geld, waardoor het gebruik van HSB een stuk voordeliger is. Daarnaast is hout over het algemeen ook een stuk goedkoper, zodat er onderaan de streep nog meer bespaart wordt ten opzichte van de traditionele manier.