Het belang van isolatie voor het besparen op energiekosten, het creëren van een uitstekend binnenklimaat en het voorkomen van vochtproblemen en schimmels is niet te onderschatten. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, maar wat zijn de beste methodes en hoe pak je het aan? In onze blog geven we handige tips over het isoleren van je woning en hoe je deze klus(sen) het beste kunt aanpakken.

Isolatie in de juiste volgorde

Er zijn verschillende delen van je huis die je kunt isoleren, zoals het dak, de vloer, de gevel, de muren en de ramen. Maar in welke volgorde moet je het huis isoleren en is het mogelijk om alles in één keer te laten isoleren? Hoewel je alle klussen in één keer kunt laten uitvoeren, is het voor de meeste mensen een goede keuze om het in fases te doen, zodat je ook de kosten kunt spreiden.

De juiste volgorde om je huis te isoleren is als volgt: begin met bodem- of vloerisolatie, ga verder met (spouw)muurisolatie en isoleer als laatste het dak. Deze volgorde voorkomt dat vocht dat via de kruipruimte in je woning trekt, opgesloten raakt en uiteindelijk voor vochtproblemen en schimmelvorming zorgt.

Het juiste isolatiemateriaal

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is essentieel bij isolatie. De keuze hangt af van je budget, de Lambda-waarde en het te isoleren deel. De Lambda-waarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert en hierbij geldt: hoe hoger de waarde, des te beter het materiaal isoleert. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals glas- en steenwol, XPS en EPS en PUR-schuim. Milieuvriendelijkheid kan ook een belangrijke overweging zijn bij je keuze. Glas- en steenwol zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijke opties, terwijl andere materialen minder of helemaal niet milieuvriendelijk zijn.

Schakel een expert in

Het isoleren van je huis lijkt misschien een eenvoudige klus, bijvoorbeeld het isoleren van het dak aan de binnenkant. Echter, een vakspecialist weet precies wat er moet gebeuren om effectief te isoleren. Als de oplossing niet effectief is, zul je er weinig of geen profijt van hebben. Een expert zorgt ervoor dat de isolatie optimaal en efficiënt wordt aangebracht, waarmee je ook de beste resultaten behaalt.

Subsidie voor isolatie

De overheid stimuleert duurzame initiatieven, waaronder isolatie. Als je gaat isoleren, is het verstandig om de ISDE aan te vragen. Deze subsidie beloont je inspanningen om je huis te verduurzamen en energieverbruik te verminderen en dat je bijdraagt aan een beter milieu. Veel mensen vergeten echter om de ISDE-subsidie aan te vragen, waardoor ze geld mislopen. Met deze subsidie kun je je investering verminderen en je ontvangt zelfs meer subsidie als je meerdere verduurzamende maatregelen binnen een jaar uitvoert.

Vandaag beginnen 

Isolatie is een cruciaal onderdeel van het verbeteren van je huis en het creëren van een comfortabele, energiezuinige leefomgeving. Door je huis op de juiste volgorde en met het juiste isolatiemateriaal te isoleren, kun je optimaal profiteren van de voordelen. Door een professional in te schakelen bereik je de beste resultaten. Vergeet niet om de ISDE-subsidie aan te vragen om je investering te verkleinen en je inspanningen voor een duurzame toekomst te ondersteunen. Met deze handige tips kun je aan de slag gaan om je huis effectief te isoleren en te genieten van de voordelen die het met zich meebrengt.