Zodra je op zoek gaat naar een nieuwe eettafel, dan zal je kunnen kiezen uit veel verschillende opties. Je kan gaan namelijk voor een houten eettafel, maar ook een metalen of een glazen versie. Als je wilt gaan voor een houten eettafel, welk soort past dan het beste in jouw huis en welke heeft de beste eigenschappen? Een eiken eettafel kopen is dan vaak waar je op uitkomt, maar hoe kan dat toch? 

Voor elke woonstijl kan je een eiken eettafel kopen

Eigenlijk maakt het niet uit wat jouw woonstijl is en hoe je interieur eruitziet, een eiken eettafel kopen past altijd. Heb je een industriële look? Ga dan voor een eiken eettafel met een industriële onderkant. Is jouw interieur meer te beschrijven als landelijk? Ga voor een houten onderstel. Eiken kan je namelijk in alle vormen en kleuren laten leveren of maken die je wilt. Het materiaal op zichzelf is sfeerbepalend, maar ook super duurzaam. Je kan ervoor kiezen om het bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd te schuren en opnieuw te lakken. Je brengt met een eiken eettafel een warme sfeer in je woon- of eetkamer en het is tijdloos. 

Duurzaamheid en stevigheid is een groot voordeel van een eiken eettafel kopen

Een ander groot voordeel van een eiken eettafel kopen is dat het materiaal duurzaam en stevig is. Want hoe vaak zit je aan de eettafel en waar gebruik je hem allemaal voor? Meestal eet je er minimaal twee keer per dag aan met je gezin, er wordt op gekleurd, gewerkt, geschilderd, getekend, vergaderingen misschien. Een eiken eettafel gaat met gemak 50 jaar mee en vergt eigenlijk weinig onderhoud. Wil je toch een andere sfeer? Lak hem dan in een andere kleur. 

Doordat eikenhout langzaam groeit, is het een stevig houtsoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mango, want die groeit sneller en is daardoor brozer. Laat je een keer iets zwaars op de tafel vallen? Hij zal absoluut niet kapot zijn, hoogstens zit er een klein deukje in. Maar dat is toch eigenlijk juist het mooie van zo’n houten tafel? Een geleefd exemplaar waaraan je kan zien dat er gewoond wordt zonder dat hij kapot gaat. 

Eikenhout is een natuurproduct, dat heeft voor- en nadelen

Hou er rekening mee dat als je een eiken eettafel kopen, je kiest voor een natuurproduct. Het voordeel en tegelijkertijd ook het nadeel is, is dat hout altijd blijft werken. Vandaag ziet hij er in detail anders uit dan morgen. Hij zal niet volledig zijn vorm verliezen, maar details kunnen veranderen. Zo kan het hout uitzetten en krimpen, afhankelijk van de vocht in de lucht en de temperatuur. 

Het grote voordeel is ook dat als je een eiken eettafel koopt je weinig onderhoud hoeft te verrichten. Want hout heeft nu eenmaal weinig onderhoud nodig. Maak hem schoon met een licht vochtig doekje, maar verder hoef je er weinig aan te doen. Mits je hem natuurlijk zo af en toe wilt lakken voor zijn uitstraling. Maar je hoeft geen tijd ervoor in te lassen om hem écht schoon te maken dagelijks zodat je bijvoorbeeld geen vette vingers ziet, want die zullen niet achterblijven. 

Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan ook eens naar eettafels.