Een groen dak creëren op een eigendom

Groene daken, ook wel organische dakbedekking genoemd, is een dakconstructie die op een milieuvriendelijke manier is ontworpen, meestal met het oog op het plantenleven. Een groendak is een dak dat is gebouwd met de bedoeling de impact op het milieu van het gebouw dat het bedekt te verminderen en tegelijkertijd een bron van hernieuwbare energie en water te bieden. Een groendak kan veel van dezelfde oppervlakten bestrijken als een traditioneel dak, met dit verschil dat de lagen onder het aardoppervlak anders zijn behandeld. Op deze manier lekken verontreinigende stoffen die worden gevormd uit bouwmaterialen uit in de bodem eronder, in plaats van zich op te hopen in het dak zelf. Een typisch groendak is echter niet zo duurzaam als een traditioneel dak en biedt mogelijk niet zoveel voordelen voor een woning of bedrijf.

Groendakbanen in lagen

Groendakbanen worden in lagen op het oppervlak onder het dak aangebracht. Groendakmembranen kunnen bovenop de bestaande dakbanen worden aangebracht, of in subsferen onder de membranen. Groene dakbanen zijn zeer effectief in het voorkomen van bodemerosie, vanwege de dikte van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Ze kunnen ook voorkomen dat warmte de ruimte onder het groendak bereikt en verminderen de hoeveelheid geluid die ontsnapt door de bestaande dakbanen.

Verschillende soorten vegetatie

Groene daken kunnen uit veel verschillende soorten vegetatie bestaan, zoals struiken, grassen, struiken en kruiden, om er maar een paar te noemen. Als de vegetatie te hoog op de structuur wordt geplant, heeft deze mogelijk niet het vermogen om het vocht op te nemen dat nodig is om in leven te blijven. Bovendien kan het gebrek aan direct zonlicht de groei van sommige plantensoorten remmen. Om dit tekort aan zonlicht te compenseren, moeten planten vertrouwen op hun eigen energieproductie of licht verzamelen van nabijgelegen bronnen, zoals dakramen, om zichzelf van de energie te voorzien die ze nodig hebben. Zelfs als planten goed worden verzorgd, zullen ze uiteindelijk afsterven als ze niet voldoende zonlicht krijgen en het gebied eromheen vervuilen.