Een modderpoel, een nogal majestueuze modderpoel al zeg ik het zelf, daar heb ik de hele winter naar zitten kijken. Hardwerkende en slimme werklieden – -chauffeurs, betongieters, wapeningsverstellers, posthole-graafmachines – bevolken het tafereel af en toe. De achtertuin wordt verbouwd! Misschien kun je van mijn ervaringen leren. Voor wat het waard is, hier zijn een paar herinneringen die als tips dienen over het plannen van een tuinrenovatie of landschap vanaf nul:

  • Schakel professionele hulp in, bijvoorbeeld een ontwerper, landschapsarchitect of aannemer, zoals van van EE. Er is een scherp oog en ontwerp training voor nodig om het beste gebruik van de buitenruimte te plannen – om nog maar te zwijgen van het omgaan met buitenverlichting en (yikes!) waiter mogelijkheden, zoals een vijver of zelfs een zwembad!
  • Zoek uit wat je echt wilt? Wat doe je graag in de tuin? Creëer op basis daarvan je ruimtes omheen. Voeg bijvoorbeeld een buitengrill of een vuurkorf toe. We koken graag buiten en ik droom ervan om buiten pizza te koken sinds ik een oven zag in de tuin van een beroemde landschapsarchitect. Vergeet ook geen terrasoverkapping toe te voegen, zo kan je rustig droog en in de schaduw uitrusten van een lange dag.
  • Wees realistisch over wat je moet bewaren en wat je moet weggooien. Sommige planten zijn vervangbaar en het werk zal er soepeler mee verlopen. Er werd mij verteld om calla lelies niet te redden, omdat het gemakkelijk is om meer te groeien. 
  • Houd je plan simpel. Er zullen complexe dingen opduiken, vooral rond een ouder huis. Wie wist dat die waterlijn er was? Of die rioolreiniging? Door er rekening mee te houden in je plan sta je niet voor onbekende kosten of loop je niet achter op de planning.
  • Wat je ook denkt, het project kost 50 procent meer dan je initieel dacht. (Zorg ervoor dat je in het begin een zo vast mogelijke prijs krijgt.)
  • Hoe lang je ook denkt dat het project duurt, verdubbel het.
  • Plezier hebben.

Hopelijk helpen deze tips je goed op weg!