keuken wrappen

Vloerverwarming elektrisch is bij de aankoop ervan zo’n tweehonderd euro goedkoper dan vloerverwarming die is aangesloten op de CV-ketel en dus op gas werkt. De elektrische vloerverwarming heeft dezelfde werking als de vloerverwarming op gas. De kosten zijn hiervan echter wel verschillend. Elektrische vloerverwarming is in aankoop vaak goedkoper, maar is in gebruik duurder dan vloerverwarming op gas. Het aankopen van elektrische vloerverwarming kan dus vooral voordelig zijn als je zonnepanelen hebt. Als je geen zonnepanelen hebt is het over het algemeen goedkoper om vloerverwarming op gas te nemen. 

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Een vloerverwarming heeft zowel zijn voordelen als zijn nadelen. Een vloerverwarming elektrisch kan ook weer voor- en nadelen hebben ten opzichte van de vloerverwarming op gas. Een aantal voordelen van vloerverwarming zijn:

  • Het is zuinig, omdat je vloerverwarming op een lagere temperatuur even goed werkt dan een radiator op een hogere temperatuur.
  • Het is mooier, aangezien je geen radiatoren meer hebt staan door je huis.
  • Je hebt altijd warme voeten, omdat je op de vloerverwarming loopt.

Helaas heeft ook vloerverwarming een aantal nadelen:

  • Het is prijzig, de aanschaf van vloerverwarming kan erg prijzig zijn. In de lange termijn is vloerverwarming wel weer goedkoper dan een radiator.
  • Het warmt langzamer op.
  • Lastig te repareren, omdat je voor de reparatie de hele vloer eruit moet halen.

Vloerverwarming elektrisch werking

Vloerverwarming elektrisch bestaat uit dunne matten die tussen de één en drie millimeter dik zijn. Door de matten loopt stroom. Door de hoge weerstand van de stroomdraden, zullen die erg warm worden, waardoor de vloer uiteindelijk zal gaan opwarmen. Als de vloer warm wordt, zal uiteindelijk de gehele ruimte verwarmt worden. Het gebruik van vloerverwarming duurt helaas wel langer dan het gebruik van een radiator, maar vloerverwarming is wel goedkoper dan een radiator. Bij de aanschaf van vloerverwarming kun je kiezen tussen verschillende vermogens. Er is keuze van 150 Watt, tot aan 450 Watt. De 450 Watt versie zal een stuk sneller warm worden dan de 150 Watt versie.

Vloerverwarming of een radiator

De keuze tussen vloerverwarming hangt af van een aantal factoren. Wil je een hoge aanschafprijs betalen, wil je wel of geen zichtbare verwarming, wil je een zuinige verwarming en hoe snel wil je dat het huis wordt verwarmd? De aanschafwaarde van vloerverwarming is een stuk hoger dan een radiator, maar de vloerverwarming zorgt er wel voor dat je geen zichtbare verwarming meer hebt. Ook is vloerverwarming een stuk zuiniger dan een radiator, omdat vloerverwarming op een lagere temperatuur dezelfde warmte kan afgeven dan een radiator op een veel hogere temperatuur. Als je wilt dat het huis sneller is opgewarmd, kies dan voor een radiator. Als je graag wilt dat je geen zichtbare verwarming hebt in huis kies dan voor een vloerverwarming elektrisch.

De kosten van vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming elektrisch zijn erg verschillend en hangt af van de keuze die je maakt. De verwarmingsmatten zijn beschikbaar vanaf 89 euro per vierkante meter tot 197 euro per drie vierkante meter. Afhankelijk van het aantal vermogen dat de verwarmingsmatten moeten leveren is er een keuze te maken. Vraag dus goed na wat de beste keuze is voor jouw huis.